Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szakemberek tanácsai, tapasztalatai

A WACKARO® elektromos mechanikai masszázskészülék alkalmazásának látható élettani hatásai Dr. Szeghő Zsolt állatorvos / DVM

A WACKARO® alkalmazása során az eszközön található forgó fej és az eszközt tartó kéz által a bőrre kifejtett hatást vizsgáltuk NEC Thermo Tracer 7700 hőkamera segítségével. A vizsgálat során az eszközt kezelője 60 másodpercen keresztül a működési leírásnak megfelelő módon és erővel a ló nyak-, hát- és fartájékán használta. A hőkamera segítségével vizsgáltuk az eszköznek a bőr felületi hőmérsékletére gyakorolt hatását, valamint figyeltük az állat „arckifejezését” az eszköz használata közben és után.

A használat elkezdése után szinte azonnal a bőr hőmérséklete 0,5-1,5 °C emelkedést mutatott, a hőmérséklet lokális emelkedése pontosan a forgó fej bőrrel érintkező, többszörös spirális mozgását képezte le. Az egy perces használat során a többször érintett területeken a bőrfelület hőmérsékletemelkedése elérte a 2,5 - 3 °C-ot, két perces használat esetén pedig a 3 – 3,5 °C-ot. A használat befejezése után a bőr hőmérséklete folyamatosan csökkent, a kiindulási hőmérséklet elérése 2 illetve 3 perccel az alkalmazás befejezése után jelentkezett.


Az állat arckifejezése néhány másodperccel az alkalmazás elkezdése után látványosan megváltozott, az addig a környezetével kapcsolatot tartó, a külvilág ingereivel foglalkozó, élénk arcmimikával jellemezhető lovak „elengedték” magukat, megfigyelhető volt a szemrések záródása, a fülek és az ajkak elernyedése, a stresszre utaló mimikai arckifejezések teljes megszűnése. Ez az állapot az eszköz használata után fokozatosan, több perc után változott vissza az alkalmazás előtti állapotra.

Az eszköz használata során a bőrön, illetve a mélyebb rétegekben jelentkező pulzáló mechanikai hatás kiváltja a bőr, a bőr alatti kötőszövet, a felületes pólyák, a bőrizmok és a mélyebben fekvő izmok periodikus kompresszióját és elernyedését, kiváltja ezen területek lokális bővérűségét. A mechanikai ingerlés a bőrön található érző idegvégződések ingerlése útján a test egyéb részeire is hatással bír. Az eszköz által kiváltott érintés és tapintás a bőr pulzáló, kellemes és folyamatos ingerlése útján egyrészt a központi idegrendszerre is hatást gyakorol (agykéreg, limbikus rendszer, hipotalamusz), másrészt pedig a hormonális rendszer közreműködése útján a környezeti tényezők által kiváltott stresszállapotot is mérsékli.


A bőrfelület hőmérsékletének hőkamerás vizsgálatokkal igazolt egyértelmű emelkedése és az arckifejezések szignifikáns változása igazolja, hogy a WACKARO® elektromos mechanikai masszázskészülék egyértelműen pozitív hatással bír a lovakban a környezeti hatásokra jelentkező stresszállapot csökkentésében.

 

Wackaro által kiváltott hőmérsékletemelkedés a bőrfelszínen az alkalmazás közben


Hőkép 1 perccel a 2 perc időtartamú alkalmazás után


Wackaro által kiváltott hőmérsékletemelkedés az alkalmazás közben


Hőkép 30 másodperccel az 1 perc időtartamú alkalmazás után


Hőkép 1 perccel az 1 perc időtartamú alkalmazás után


 

Dr. Szeghő Zsolt
állatorvos / DVM
A Magyar Állatorvosi Kamara
Lógyógyász Specialistája / ESHVC
FEI Permitted Treating Veterinarian

2021.12.14.

 

 

 

Dr. Tornyi Katalin ló-egészségügyi szakállatorvos, osteopata szakember tanácsait, javaslatait, tapasztalatait olvashatjátok.

Dr. Tornyi Katalin 2007-ben summa cum laude minősítéssel végzett a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. Folyamatosan képzi magát Magyarországon és Németországban, kiemelt érdeklődési köréhez tartozik a lovak balance fogkorrekciója, valamint a manuális terápiák és a teljes körű, egyedre szabott rehabilitáció.


Katával 2016-ban ismerkedtünk meg, amikor az egyik, kissing spine-nal küzdő lovunk, Sixtus állapotában a hagyományos gyógyszeres kezelések már nem eredményeztek tartós javulást. Kata összeállított a ló számára egy célzott edzéstervet, amely többek között gumiszalagos edzést és gyógytornát is előírt. Az alternatív terápiának köszönhetően, kitartó munkával Sixtus állapotában olyan javulás következett be, amelynek köszönhetően 17 évesen ügyesebben és átengedőbben dolgozik, mint valaha.

Sokat tanultunk Katától, megtapasztaltuk a célzott terápiák hatásosságát, megtanultuk, hogy milyen fontos a ló izomzatának helyes fejlesztése, és hogy milyen jótékony hatást gyakorol a masszázs az izmok általános állapotára.


Az évek alatt Katával olyan viszony alakult ki közöttünk, amely már túlmutatott a páciens-orvos kapcsolaton. Bizalommal fordultunk hozzá a Wackaro® készülék fejlesztése során, az Ő iránymutatásai alapján készült el a készülék masszírozó adaptere.

Első bejegyzésében megmutatja Nektek, hogy melyik területeket, izomcsoportokat milyen hosszan, és hetente hány alkalommal érdemes masszírozni.

Javaslat a kezelés időtartamára:

-        mellizmok (amik kicsit kisebb tömeggel bírnak, mint a farizmok és nem is olyan hosszú lefutásúak, mint például a hosszú hátizmok): legfeljebb 3-5 perc,

-        tömeges farizmok, nyakizmok, hosszú ülőizmok: legfeljebb 5-10 perc,

-        hosszú hátizmok: legfeljebb 5 perc (oldalanként).


Nagyon fontos, hogy a kezeléshez fokozatosan szoktassátok hozzá lovaitokat, mindig figyeljétek a lovak válaszreakcióját! Megfelelő hozzászoktatással a fent javasolt idők emelhetők is.

Minden esetben vegyétek azonban figyelembe, hogy ez az eszköz nem helyettesíti az állatorvost, és különböző egészségügyi problémák megoldására önállóan nem alkalmas!

2021. október 26.